[...] ćwicząc siłowo, stymulując mięśnie, jesteśmy w stanie utrzymać je na stałym poziomie, bądź nawet zwiększyć ich masę, a co za tym idzie, zwiększyć ilość spalanej energii. Nie bez powodu mówi się, że mięśnie to taka nasza fabryka do spalania energii. Badanie, które przeprowadzono na Uniwersytecie w Harvardzie pokazało, że trening siłowy zapewnia [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food. Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma [...]
[...] tylko błonnika, ale również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez kanapki, to HUMMY COUNTRY BREAD jest rozwiązaniem, które pozwoli cieszyć się smakiem pieczywa, bez obawy o brak kontroli nad kaloriami, lub z poczuciem winy, że jesz coś [...]
Kulturystyka to dyscyplina sportowa bez ograniczeń wiekowych, można w niej zaistnieć w wieku dojrzałym. Dotyczy to zarówno mężczyzn jak i kobiet. Oczywiście dużą rolę odgrywa tryb życia prowadzony przez osobę, która decyduje się na „wyczyn”. Sławek od kilku lat startuje w zawodach, prezentując bardzo dobrą formę startową, w każdym [...]
Bieganie jest niezmiernie popularne, jednak czy jest bezpieczne dla zdrowia? Naukowcy wzięli pod uwagę 22 380 zapisów, uwzględniono 49 artykułów, z tego z 35 wyciągnięto dane odnośnie zdrowia biegaczy. Średnio programy biegania składały się z: 3,7 ± 0,9 sesji / tydzień, 2,3 ± 1,0 h / tydzień, 14,4 ± 5,4 km / tydzień, przy [...]
[...] oraz dodatkiem soli himalajskiej – czy można wymarzyć sobie coś lepszego? NUTLOVE White Choco Peanut to krem, który podbije Wasze serca oraz kubki smakowe. Kolejny NUTLOVE bez dodatku cukru NUTLOVE White Choco Peanut podobnie jak cała seria kremów NUTLOVE słodzony jest maltitolem i nie zawiera ani grama dodanego cukru. Znajdziemy w nim tylko [...]
[...] wzrostu stężenia białka C-reaktywnego o 34%. Wnioski Odkrycia sugerują, że witamina C ma działanie przeciwzapalne i wiąże się z mniejszą dysfunkcją śródbłonka u mężczyzn bez chorób sercowo-naczyniowych lub cukrzycy. Referencje: Khan M.A. i in. Global Epidemiology of Ischemic Heart Disease: Results from the Global Burden of Disease Study [...]
Uszkodzenie nerek nie jest czymś, co dzieje się w ciągu kilku godzin lub dni. Jest to stopniowy proces, w którym gromadzą się uszkodzenia w ciągu kilku lat, wynikające ze złych nawyków żywieniowych i związanych ze stylem życia, a także niewłaściwego leczenia, rozwijających się chorób, takich jak cukrzyca. Zbyt mała podaż płynów Nerki potrzebują [...]
Nie ulega wątpliwości, że mięśnie ramion są jedną z tych partii mięśniowych, których trening wykonujemy z przyjemnością. Jednak czasem przyjemny i lekki trening niekoniecznie będzie oznaczał wzrost mięśni, a musi być on równie ciężki, jak trening pozostałych grup mięśniowych. Jeśli należysz do grona osób mających problem z rozbudową swoich [...]
Nie od dzisiaj wiadomo, że właściwa podaż protein jest związana nie tylko z regeneracją powysiłkową, wzrostem masy mięśniowej, syntezy białek mięśniowych, ale nawet samopoczuciem, regulacją glikemii i lepszym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Referencje: Min Cheol Chang i in. Effects of Whey Protein, Leucine, and Vitamin D Supplementation [...]
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
[...] staje się niezdrowa i słabo nawilżona, traci swój blask i elastyczność. Jeśli ktoś podchodzi do diety wegańskiej „na szybko” i po prostu wyklucza tylko produkty zwierzęce, bez sensownego planu żywieniowego często doprowadza to eliminacji niezbędnej ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, które są ważnym elementem zdrowego odżywiania. Kwasy [...]
[...] razem wytrawnie. W diecie wegan makaron niestety nie występuje, ponieważ robi się go zwykle z dodatkiem jajek. Jak się okazuje, makaron można zrobić także ze strączków! I to bez użycia jaj. W serii Go Vege znajdziemy kilka ciekawych propozycji, a jedna z nich to makaron z zielonego groszku. Brzmi ciekawie i trzeba przyznać, że producent stanął na [...]
[...] do tego kiepsko nadaje. Amanda V. Sardeli i wsp. dokonali analizy badań klinicznych porównujących wpływ restrykcji kalorycznych w warunkach prowadzenia treningu siłowego lub bez takiego rodzaju treningu. Oceniano wpływ na beztłuszczową masę ciała (LBM), masę tłuszczu i całkowitą masę ciała (BM). W sześciu eksperymentach objętych przeglądem [...]
Kobiety bez względu na wiek, status, intelektualny poziom itd. itp. dzielę na te, które działają i te które by chciały lecz ( ….). Dlatego ze szczególnym uznaniem odnoszę się do zawodniczek „masters”, dla których wiek jest tylko cyfrą, a upływ czasu działa ewentualnie tylko na korzyść. Znane mi Panie masters to w większości [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów i chyba jednym z najlepiej przebadanym przez naukowców. Kreatyna jest w pełni naturalna i można ją znaleźć w czerwonym mięsie. Głównym efektem przyjmowania kreatyny jest zmniejszenie zmęczenia i poprawa wydajności podczas aktywności fizycznej. Nie można pominąć wzrostu siły i korzyści dla [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Masło zostało przygotowane w formie proszku, co pozwala w połączeniu z wodą na otrzymanie idealnej konsystencji kremu. Zwiększa to możliwości zastosowania ulubionego smakołyku jako dodatku kulinarnego. Teraz masło może nie tylko wzbogacić owsianki, naleśniki czy desery, ale także posłużyć do zagęszczenia [...]
[...] ryzyko złapania zakażenia jest również ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza. Kiedy czynniki te się zakumulują, zaburzeniom ulega najczęściej funkcjonowanie zarówno bezpośrednio układu odpornościowego, jak i pośrednio nerwowego, oddechowego, pokarmowego oraz hormonalnego skutkując chorobą. Dochodzenie do siebie po infekcji W zależności [...]